Fem servir cookies d'anàlisi i/o publicitat. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Tancar Més informació
foto negra

Instal·lacions Biomassa

Els sistemes de climatització busquen cada vegada ser més ecològics i alhora econòmics. La calefacció / climatització de biomassa junta aquests dos factors i per aquest motiu és un dels sistemes que més s'estan implantat en els últims anys. Aquest mètode utilitza una caldera que treu l'energia d'una massa biològica, coneguda com a biomassa.

En el procés de combustió es desprèn una mínima contaminació (CO2), el que la converteix en la segona font d'energia més ecològica, per darrere només de l'energia solar.

La biomassa és el combustible que es crea a partir de restes vegetals, generalment pellets, que són restes de fusta seca i premsada, encara que també es poden utilitzar altres tipus de combustible, com els ossos d'oliva. Aquest tipus de combustibles són molt econòmics ia més el preu no oscil, sent sempre fix, cosa que no passa amb combustibles fòssils com el gasoil. A mig termini compensa l'alt cost d'instal • lar una caldera de biomassa, que són dels models més cars els convencionals de gasoil o gas. Però que en usar un combustible molt barat, la inversió inicial s'amortitza amb escreix a mig termini.

És un sistema ecològic, bé és cert que en cremar la biomassa es produeix CO2 que va a parar a l'atmosfera, però es tracta d'un CO2 "neutral" o "ecològic" ja que és el retorn del mateix que produeixen les plantes de forma natural, així l'impacte ecològic és gairebé nul (balanç net). A causa d'això, en moltes comunitats es troben subvencions per a la implantació de calefacció per biomassa, el que ajuda amb el cost inicial de la instal·lació.

Avantatges i característiques de les instal·lacions biomassa

 • La biomassa representa un estalvi i un benefici econòmic, ja que és molt menor en comparació amb els combustibles de residus fòssils
 • La vida dels equips (calderes) és molt llarga i el seu manteniment molt senzill
 • El termini d'amortització de les instal•lacions és curt degut bàsicament al preu del combustible
 • Balanç net de CO2 pràcticament nul
 • Emissions de SO2 molt baixes (Contingut de Sofre <1%)
 • Genera llocs de treball (principalment rurals). Evita l'abandonament de terres
 • Contribueix a la reforestació
 • Ajuda a millorar l'estat de les masses forestals
 • Suposa una revaloració de residus combustible autòcton.

Aplicacions de les Instal·lacions Biomassa

 • Sistemes de calefacció individuals o col·lectius
 • Instal·lacions d'ACS (Aigua Calenta Sanitària)
 • Climatització de piscines
 • Sistemes de fred per absorció
 • Processos industrials

Preguntes freqüents

¿És realment rendible instal·lar una caldera de biomassa? En quant de temps amortitzaré la inversió inicial? Aquestes i altres preguntes són les que sorgeixen quan ens plantegem instal·lar una caldera o estufa de biomassa. El primer que cal saber és que es pot substituir qualsevol caldera per una de biomassa. L'única diferència substancial entre aquest tipus de calderes i una convencional de gasoil o gas és que crema material sòlid generalment pellets. De fet, pot aprofitar la instal·lació d'una altra caldera i el funcionament és molt similar: serveix per generar calor, que pot utilitzar per a calefacció o ACS.

Segons el tipus de caldera, la inversió inicial en compra i instal·lació varia, encara que oscil·la entre els 3.500 i els 5.000 €, depenent de la seva capacitat i rendiment. Tot i que aquesta xifra és una mica superior a la de la instal·lació de calderes de gas o de gasoil, els preus d'instal·lació comencen a 1.000 euros, hi ha una sèrie de consideracions a mitjà i ha llarg termini que poden fer que recuperem la inversió en molt poc temps.

Els increments anuals del gas o gasoil d'una caldera convencional són una realitat. Segons l'institut d'estadística de la UE, el gas natural ha pujat en els dos últims anys un 68,5%. Espanya era al final de 2012 el cinquè país de la Unió Europea que paga els preus més alts pel consum de gas.

El combustible de les caldera de biomassa, els pellets i les estelles, també pateix increments de preu, però inferiors als d'altres materials. Durant els anys 2010 i 2011, el preu del quilo de pellet es va mantenir constant. Això ens suposa un important estalvi en el preu de la matèria que fem servir per generar energia.

L'estalvi que suposa tenir una caldera de biomassa es nota sobretot en el consum mensual. En dades del Ministeri d'Indústria d'octubre de 2013, el gasoil se situa en 1,088 euros / litre. El kg de pellet en aquest mateix mes és de 0,23 euros. No obstant això, un litre de gasoil té aproximadament el doble de poder calorífic que un kg de pellet, això significa que cal invertir el doble de kg de pellet que de litres de gasoil per obtenir el mateix poder calorífic (0,46 euros davant 1,088). Tot i això, l'ús de pellets genera un important estalvi de, superior al 50% respecte a l'ús de gasoil.

La inversió en una caldera de biomassa es pot amortitzar en 3 anys tenint en compte que la pujada del preu dels materials i el seu cost per mes. Això vol dir que a partir d'aquest temps, l'estalvi que suposa tenir una caldera d'aquestes característiques esdevé constant, superant en molt poc temps la inversió inicial.